Środa, 17 lipca 2024r. | Imieniny: Anety, Bogdana, Jadwigi
Pokaż menu

ZSP nr 1 w Rędzinach zakończył dwuletni projekt Erasmus+. Przyniósł znakomite rezultaty

22 stycznia, 2024
ZSP nr 1 w Rędzinach zakończył dwuletni projekt Erasmus+. Przyniósł znakomite rezultaty

Międzynarodowy projekt Erasmus+ Practical consumption ways for a supporting a sustainable development w ZSP 1 Rędziny trwający od listopada 2021 roku do listopada  2023 roku dobiegł końca. Przyniósł rewolucyjne podejście do edukacji o zdrowym stylu życia.

W ramach tego programu, grupa zaangażowanych i pasjonujących się tematem healthy lifestyle nauczycieli oraz ekspertów z krajów partnerskich – Grecji i Turcji – połączyła siły, aby stworzyć innowacyjne metody edukacji na rzecz promocji zdrowego stylu życia.

Projekt Erasmus+ na lata 2021-2023 przyniósł nie tylko wiedzę, ale także praktyczne podejście do kwestii:

– ponownego użycia produktów, opakowań itp. (reuse),
– recyklingu;
– zrównoważonej konsumpcji wody, pożywienia, energii;
– ograniczenia dystrybucji śmieci;
– oszczędnego – rozsądnego trybu życia (smart lifestyle);
– ochrony środowiska naturalnego przed nadmierną eksploatacją i zmianami klimatu.

W ramach projektu Erasmus+ na lata 2021-2023, zespół zaangażowanych w działania edukacyjne nauczycieli i uczniów stworzył serię edukacyjnych plakatów o wodzie, które miały na celu zwrócenie uwagi na wagę odpowiedniego i oszczędnego korzystania z tego cennego zasobu. Plakaty te, zawierające zarówno praktyczne wskazówki, jak i ciekawostki dotyczące wody, zostały zaprezentowane na wystawie szkolnej, zachęcając do refleksji nad znaczeniem wody w naszym życiu i oszczędnym jej użytkowaniem.

 

Utworzony za pomocą aplikacji Padlet

 

Kolejnym etapem projektu były zakładane przez uczestników ogródki nowalijkowe. Działania te, które miały na celu promowanie rolnictwa ekologicznego oraz uprawy świeżych warzyw i owoców, stały się inspiracją dla uczniów i ich rodzin w temacie produkowania własnej żywności.

Produkcja filmów video pod hasłem „Ja i moja rodzina żyjemy ekologicznie” okazała się niezwykle inspirującym narzędziem w edukacji ekologicznej. Filmy te, realizowane przez uczestników projektu, przedstawiały codzienne działania rodzin związane z ochroną środowiska, segregacją odpadów, oszczędnym zużywaniem energii czy wykorzystywaniem ekologicznych produktów. Stały się one źródłem inspiracji dla wielu osób, pokazując, jak proste zmiany mogą przyczynić się do ochrony środowiska naturalnego.

Niebagatelną częścią projektu były również spotkania partnerów z Grecji i Turcji i Polski, które miały na celu wymianę doświadczeń i najlepszych praktyk z zakresu edukacji ekologicznej. Podczas tych spotkań, uczestnicy mieli okazję dzielić się swoimi osiągnięciami, pomysłami oraz dyskutować nad sposobami dalszego promowania ekologicznego stylu życia w swoich społecznościach.

Jedną z kluczowych aktywności realizowanych w ramach projektu było stworzenie tzw. „lap books” – interaktywnych zeszytów edukacyjnych, zawierających informacje na temat zdrowego odżywiania, piramidy żywieniowej, oraz ciekawostki z zakresu wartości odżywczych różnych produktów spożywczych. Te kolorowe i interaktywne książeczki okazały się być doskonałym narzędziem w przekazywaniu wiedzy na temat zdrowego odżywiania w sposób atrakcyjny i przystępny dla młodszych uczniów.

Kolejną fascynującą inicjatywą był projekt artystyczny poświęcony zdrowemu żywieniu – przedstawienie sceniczne, który skupiał się na przekazaniu wartość zdrowych produktów spożywczych. Widzowie i aktorzy mieli okazję wyrazić swoją wiedzę i kreatywność poprzez sztukę, co pomogło im lepiej zrozumieć, jak istotne jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe.

 

Utworzony za pomocą aplikacji Padlet

 

3 280411696 1083505909046802 3079104464134327498 n Zrzut ekranu 2024 01 22 124449 image — kopia 3 — kopia 280411696 1083505909046802 3079104464134327498 n — kopiaSpotkania z dietetykiem oraz lekcje o zdrowym odżywianiu były kluczowymi elementami projektu. Ekspert doradzał uczestnikom, odpowiadając na pytania i udzielając wskazówek dotyczących składników odżywczych, ich roli w organizmie oraz właściwych proporcji w codziennej diecie. To bezpośrednie źródło wiedzy pozwoliło uczestnikom lepiej zrozumieć, jak prowadzić zdrowy tryb życia poprzez odpowiednie odżywianie.

Niebagatelne znaczenie miały także warsztaty zdrowego żywienia, na których uczestnicy poznawali praktyczne umiejętności związane z przygotowywaniem zdrowych posiłków. Pod okiem ekspertów, kształtowali umiejętności kulinarne, ucząc się komponować posiłki bogate w wartości odżywcze i smakowite zarazem.

Projekt Erasmus+ na lata 2021-2023 stanowi wyjątkowy przykład współpracy międzynarodowej, która zaowocowała bogatą wiedzą oraz praktycznymi umiejętnościami w dziedzinie zdrowego odżywiania. Jego wpływ na kształtowanie nawyków żywieniowych młodych ludzi jest nieoceniony, podkreślając wagę edukacji i świadomości w obszarze zdrowego stylu życia.

Opracowała Katarzyna Stanisz ZSP 1 Rędziny




Gmina Rędziny
Gmina Rędziny położona jest w powiecie częstochowskim, który stanowi część województwa śląskiego, na północnym krańcu Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej. Gmina ma charakter przemysłowo-rolniczy. Przeważający obszar zajmują gospodarstwa i działki rolne. Lasy porastają jedynie 1,7% jej powierzchni. Przez jej teren przebiegają trasa szybkiego ruchu DK-1 Warszawa-Katowice oraz droga krajowa DK-91 Częstochowa-Piotrków Trybunalski. Dobre skomunikowanie gminy wpływa pozytywnie na jej rozwój.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Redakcja oraz właściciel serwisu PowiatCzestochowski.pl nie ponosi żadnej odpowiedzialności za wypowiedzi i komentarze publikowane przez użytkowników oraz zastrzega sobie możliwość usunięcia lub edycji komentarzy zawierających treści znieważające lub powszechnie uważane za obelżywe. W momencie dodawania komentarza zapamiętywane zostają adres email oraz adres IP komentującego użytkownika (informacje te nie będa publikowane i wyświetlane).